Jenis-jenis Coklat

Terdapat beberapa jenis coklat di pasaran. Berikut adalah fakta berkaitan coklat;


1. Coklat susu (milk choc)
  • Terdiri dari campuran likur koko, lemak koko, susu dan gula. Coklat jenis ini digemari oleh peminat coklat berbanding jenis lain serta mengandungi nilai pemakanan yang tinggi. 
  •  Coklat susu seberat 100gm boleh menyumbangkan 18% daripada tenaga, 11% protein, 8% zat besi, 47% kalsium, 19% riboflavin (vit B), 11% vit A yang diperlukan sehari dalam badan.

Coklat susu (milk choc)


2. Coklat putih (white choc)
  • Terdiri dari campuran gula, lemak koko dan susu.
  • Coklat putih juga mengandungi kandungan tenaga yang tinggi (18%) serta kalsium dan vitamin yang tinggi.
  • Walaubagaimanapun kandungan protein agak rendah kerana ia tidak mengandungi likur koko dan serbuk koko.
  • Rasanya lebih manis berbanding coklat jenis lain.

Coklat putih yang diwarnakan

3. Coklat hitam/pahit (dark choc)
  • Terdiri dari campuran likur koko, gula dan lemak koko.
  • mengandungi kandungan lemak dan zat besi yang tinggi (23%).
  • Walaubagaimanapun, kandungan zat lain agak rendah kerana ia tidak mengandungi campuran susu.

Coklat hitam dengan juraian coklat putih

4. Coklat berperisa
  • Di dalam pasaran terdapat pelbagai jenis coklat dengan pelbagai perisa dan warna mengikut citarasa pengguna.
  • Coklat berwarna dihasilkan dari coklat putih

Pelbagai perisa coklat dengan pelbagai warna


5. Coklat tanpa gula (coklat diabetik)

  • Bagi menghasilkan coklat ini, gula digantikan dengan gula tiruan seperti maltitol, sorbitol dan isomalt.
  • Coklat tanpa gula ini masih mengekalkan kemanisan dan selamat untuk diambil oleh pesakit kencing manis.
  • Coklat jenis ini sukar ditemui di pasaran dan harganya agak mahal.


Sumber : Portalduniaku.koko.my


No comments:

Post a Comment